Kolarstwo MTB: Po finale Pucharu Świata w Downhillu w Vallnord, który odbył się w zeszły weekend, na niedzielę w Val di Sole zaplanowano Mistrzostwa Świata UCI w Downhillu. Podczas najważniejszego wyścigu sezonu następuje po raz ostatni tasowanie kart w bieżącym sezonie. Czy zwycięzcy Pucharu Świata, Rachel Atherton i Aaron Gwin, zakończą sezon 2016 jako mistrzowie świata?
W przeciwieństwie do Pucharu Świata, gdzie konsekwentna postawa jest kluczem do sukcesu, na Mistrzostwach Świata liczy się tylko jeden perfekcyjny przejazd. Rachel Atherton zaimponowała w sezonie 2016 niewiarygodną passą zwycięstw, która wręcz przeraziła konkurencję. Jeszcze przed Mistrzostwami Świata wydaje się niemal pewne, że Brytyjczyk również w Val di Sole stanie na najwyższym stopniu podium. Ale zwłaszcza w wyścigach zjazdowych nic nie jest pewne, więc pozostaje ekscytujące. Jej rodaczka Manon Carpenter, druga na Mistrzostwach Świata UCI Downhill 2015, jest najsilniejszą zawodniczką w walce o tytuł i upragnioną tęczową koszulkę.Mężczyźni walczyli o zwycięstwo w klasyfikacji generalnej Pucharu Świata. Ostatecznie Aaron Gwin z USA miał zaledwie 26 punktów przewagi nad Brytyjczykiem Dannym Hartem.
Val di Sole – liczy się perfekcyjny bieg
W porównaniu z innymi trasami zjazdowymi trasa w Val di Sol ma tylko kilka skoków. Strome nachylenie ze średnią 21 procent jest charakterystyczne dla Val di Sole. Ekstremalne wyzwanie dla jeźdźców, zwłaszcza gdy jest mokro. Bardzo wymagająca technicznie trasa zjazdowa ma około 2,2 kilometra długości i 519 metrów przewyższenia. Greg Minaar nadal będzie miał bolesne wspomnienia z odcinka muru w Val di Sole. Podczas zeszłorocznego finału mistrzostw świata RPA mocno uderzył tutaj. Po sekcji ściany następuje sekcja Myszki Miki z prostymi liniami i korzeniami. Straszny jest również stromy zjazd „Teo's Dog Stone” i „The Hell”, który jest szybkim odcinkiem ze stromymi zakrętami, korzeniami i grubymi skałami. Trasa, która gwarantuje emocje!
Redbull TV wyemituje spektakl na żywo 11 września od godziny 12.30:XNUMX.
Schreibe einen Kommentar