Drugi etap Tour Transalp rozpoczął się już dziś o dziewiątej w Imst. Już w najbliższych dniach kierowcy mogli spodziewać się pierwszego posmaku letniej pogody. Prognozy są wspaniałe, a góry długie i strome. Pillerhöhe był dzisiaj startem, z dobrymi 800 metrami wysokości, pokonany już po 20 km. Nasi chłopcy z Velomotion, Holger Sievers i Gerrit Glomser, byli wyraźnie oznakowani tak wcześnie rano, ale Holger wciąż miał siłę, a przede wszystkim umiejętności koordynacyjne, aby zrobić sobie selfie na podjeździe.
Ogólnie rzecz biorąc, dwaj byli zawodowcy, którzy po raz pierwszy jeżdżą razem w zespole, doskonale się uzupełniają. Gerrit potrzebuje rano jeszcze kilku kilometrów, zanim „stary diesel” znowu ruszy. Z pewnością wynika to z braku wytrenowanych kilometrów – Gerrit w ciągu ostatnich dziewięciu miesięcy pokonał zaledwie 1.500. Prawie na pewno zdobędzie nagrodę dla człowieka z najluźniejszym przygotowaniem.
Ale kiedy się toczy, toczy się doskonale, a obaj partnerzy doskonale harmonizują. Dziś, zajmując 7. miejsce w dziennym rankingu, awansowali na 8. miejsce w klasyfikacji generalnej Masters – tak trzymać.
Ogólnie rzecz biorąc, wszystkie dziesięć par obsługiwanych przez Prostyle wydaje się być bardzo zadowolonych ze specjalnej usługi. Dwie belgijskie pary, startujące jako Team AX-Lightness 1 i 2, zajęły dziś pierwsze i drugie miejsce w klasyfikacji generalnej. Pakiet wsparcia Prostyle znacznie ułatwia życie początkującym Transalp: serwis bagażowy z hotelu i do hotelu, masaże w hotelu, własny profesjonalny autokar zespołowy (nawiasem mówiąc, autobus byłego zespołu Team Wiesenhof), dwa indywidualne punkty pomocy na trasie ... i wiele innych drobiazgów, które sprawiają, że ten tydzień jest wyjątkowy dla alpinistów wyścigowych.
Jutro jedziemy z Davos do Livigno - trasą, którą wielu zawodowców wykorzystuje do treningów wysokościowych. Ze startem na wysokości 1.600 m i metą na wysokości 1.800 m, cała trasa etapu ma grubo ponad 1.000 m - miejmy nadzieję, że powietrze nie będzie dla nikogo zbyt rzadkie.
Schreibe einen Kommentar